Szarlotka z jabłkami Morello

Szarlotka z jabłkami Morello

Kto z nas nie miałby dzisiaj ochoty na ciepłą szarlotkę z odrobiną lodów waniliowych z dodatkiem świeżo ubitej śmietany  a do tego pyszne małe espresso….mniam mniam! My się na to piszemy! Z jabłkami prażonymi firmy Morello dostępnymi w naszym sklepie – będzie to dziecinnie proste 😉

Nasze składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Nasz bohater: słoik prażonych jabłek pokrojonych w kostkę firmy Morello

Opcjonalnie: rodzynki, płatki migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia- odkładamy na bok.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem, dodajemy twarde masło i wszystko razem siekamy. Następnie dodajemy resztę składników( jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy) i zagniatamy ciasto- możemy też użyć miksera z hakiem. Po uformowaniu kuli, dzielimy ją na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około 1/2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy połowę  porcji , kroimy ciasto na plastry i układamy na blaszce dociskając i łącząc nasze elementy w jedną warstwę ciasta , następnie nakłuwamy delikatnie  widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10 minut.

Po tym czasie wyciągamy lekko zarumienione ciasto z piekarnika, układamy na wierzch nasze gotowe jabłka wymieszane z cynamonem (dla chętnych jabłka możemy posypać rodzynkami albo płatkami migdałów) a następnie przy pomocy tarki o grubych oczkach, ścieramy pozostałą cześć ciasta bezpośrednio na warstwę jabłek.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 45 minut.

Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, smacznego! 🙂