Sernik Mango

Sernik Mango

Sernik o smaku mango na bazie pulpy owocowej.

W upalny, letni dzień – proponujemy odrobinę lekkiego orzeźwienia.

Na początek przygotowujemy formę o średnicy 23 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia,  przy czym boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Odkładamy na bok.

Składniki na spód naszego sernika:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych owsianych, razowych itp.
  • 40 g roztopionego masła

Ciastka wraz z roztopionym masłem umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji przypominającej mokry  piasek. Jeśli nie mamy malaksera ciasteczka możemy  umieścić w woreczku (najlepiej jak będzie miał zapięcie)  i za pomocą  tłuczka- kruszymy, następnie przesypujemy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wykładamy spód formy.

Nasza masa serowa:

  • 400 g półtłustego lub tłustego twarogu  zmielonego trzykrotnie lub dostępny również w sklepach Serek Śmietankowy Krówka 
  • 500 g pulpy z mango
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru(ok. 13 łyżek)
  • 7 łyżeczek żelatyny lub – osobiście rekomendujemy żelatynę w listkach (ogólna zasada mówi, że na 500 ml płynu potrzebujemy ok. 6 arkuszy żelatyny)
  • 70 ml zimnej wody
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
  1. Żelatynę/ Listki żelatyny zalewamy 70 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy- jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.
  2. W między czasie do misy miksera wkładamy ser, pulpę z mango, sok z cytryny oraz cukier puder. Wszystko razem miksujemy do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Kiedy masa serowa uzyska właściwą strukturę – „hartujemy” naszą żelatynę dodając do niej po łyżce masy serowej- dokładnie mieszamy i powtarzamy czynność jeszcze dwukrotnie. Tak przygotowaną żelatynę  dodajemy już w całości do masy serowej i miksujemy na wysokich obrotach  do całkowitego połączenia się  składników.
  4. W oddzielnym naczyniu schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie w dwóch turach dodajemy ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  5. Na przygotowaną wcześniej formę ze spodem ciasteczkowym przekładamy masę serową. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).

Dodatkowo (dla chętnych łasuchów;-))

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.  Wykładamy masę na schłodzony już wierzch sernika i delikatnie posypujemy liofilizowanym mango.

Słodkiego Smakowania! 🙂