Pistacjowy biszkopt

Pistacjowy biszkopt

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia –bez boków.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Nasze składniki:

  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 80 g pistacji
  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło i studzimy.

W blenderze miksujemy pistacje na proszek a gdy masło będzie już wystudzone , wlewamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

W oddzielnej misie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Białka wbijamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymamy gęstą, błyszczącą pianę. Wciąż miksując stopniowo dodajemy po jednym  żółtku. Ubijamy jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.

Do tak przygotowanej piany dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanej pasty pistacjowej i delikatnie na mniejszych obrotach mieszamy do połączenia składników.

Na koniec do ubitej masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką tak aby piana nie opadła.

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 40-45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmujemy z piekarnika i z niewielkiej odległości upuszczamy tortownicę z biszkoptem na blat stołu, studzimy.

Nasz pistacjowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą malinową- na bazie serka mascarpone i pulpy malinowej lub zamiast pulpy malinowej możemy dodać malinę liofilizowaną.

Efekt zarówno zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku-gwarantowany.