Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Nasze składniki na mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady Lubeca, Callebaut , Cacao Barry Zephir
  • 100 ml śmietany 30 % lub 36 % w temperaturze pokojowej
  • 200 ml śmietany 30%  lub 36 % bardzo dobrze schłodzonej
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 250 g świeżych owoców np.truskawek, malin, borówek, poziomek
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub nerkowca

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a w oddzielnym garnuszku mocno podgrzewamy 100 ml śmietany.  Następnie gorącą śmietanę bardzo powoli przelewamy do wymieszanych wcześniej żółtek, wszystko razem łączymy ze sobą. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę i ponownie łączymy. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki wlewamy do misy, dodajemy ostudzoną masę czekoladową i wszystko razem ubijamy na gęsty krem.

Dno pucharków wykładamy owocami, mogą to być truskawki, maliny, borówki czy poziomki.  Następnie na owoce wylewamy mus i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem dekorujemy wierzch deseru pozostałą częścią owoców, posypując drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub nerkowca.

Smacznego:-)

Możesz również pobrać ten przepis klikając tutaj.