Kokosanki

Kokosanki

Nasze składniki:

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy połowę  potrzebnego nam z przepisu cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i odkładamy do ostudzenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier, łyżkę soku z  cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do ostudzonej masy z kokosem i delikatnie mieszamy.

Na uprzednio przygotowaną blachę nakładamy małe porcje kokosowej masy-pozostawiając przerwy między ciasteczkami i pieczemy koło 15–20 minut na złoty kolor.