Gofry z mąki migdałowej

Gofry z mąki migdałowej

  Nasze Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 125 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła


       Przygotowanie:

W mikserze ubijamy jajka stopniowo dodając miód, mleko oraz- w zależności od preferencji- olej bądź roztopione masło.

W oddzielnej miseczce przesiewamy mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.  

Wymieszane suche składniki stopniowo łączymy z ubitą masą i delikatnie miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę.  Porcjami wlewamy ciasto na gorącą gofrownicę i pieczemy około 3-4 minut.

Możemy podać z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami, począwszy od prostego posypania gofrów cukrem pudrem a skończywszy na wyrafinowanym połączeniu gofrów z pysznym  smakiem frużeliny wiśniowej,malinowej lub jagodowej delikatanie osadzonej na świeżo ubitej śmietanie. SMACZNEGO!