Daktylowe małe co nie co

Daktylowe małe co nie co

 Nasze Składniki:

2 szklanki daktyli bez pestek

3/4 szklanki zmielonych migdałów

1 szklanka wiórek kokosowych

2  łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego

Wykonanie:

Przed przystąpieniem do miksowania, daktyle możemy zalać wrzątkiem(nie jest to jednak konieczność) i odstawić na około 20-25 minut, po tym czasie należy je odsączyć.

W wersji bez namaczania wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładką masę – możemy wyczuwać małe cząstki składników.

Dokładnie dociskając masę formujemy niewielkie kulki.

W wersji ”bogatszej” uformowane kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych, w zmielonych orzechach czy w płatkach migdałów.

Tak przygotowaną przekąskę wstawiamy do lodówki na parę godzin.