Ciasto z orzechami włoskimi

Ciasto z orzechami włoskimi

Ciasto z orzechami włoskimi przez nas nazywane miodowiec 🙂

Nasze  ciasto:

  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 170 g cukru(ok.2/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • 480 g mąki pszennej(ok. 3 szklanek)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowujemy formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy na bok (jeśli mamy dwie takie same formy to będzie wygodniej).

Masło roztapiamy dodając miód i cukier a następnie studzimy.

W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka.

Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do misy. Następnie wlewamy  przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części.

Nasza masa orzechowa :

Masło z cukrem i miodem gotujemy do momentu aż nie rozpuści się cukier. Orzechy  siekamy i mieszamy z masłem, całość  gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minuty. Odstawiamy.

Nasza masa budyniowa :

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła

Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając  mniej mleka niż jest sugerowane w opisie. Podczas gdy mleko będzie się gotować,  wsypujemy  cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Na końcu studzimy.

Oddzielnie ucieramy masło na puszystą  masę, stopniowo  dodając wystudzony budyń – w ten sposób powstanie nasza masa budyniowa.

Do wcześniej przygotowanej  formy  przekładamy pierwszą rozwałkowaną część ciasta, nakładamy na nią warstwę orzechową i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i odkładamy na bok, i w tej samej formie pieczemy drugą część ciasta, (jeśli mamy przygotowaną drugą formę to wykładamy nią drugą część ciasta i również pieczemy) około 15 minut w tej samej temperaturze.  

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i smarujemy naszą ostudzoną masą budyniową. Na masę budyniową kładziemy upieczoną już warstwę ciasta z masą orzechową.

Gotowe! Niewątpliwie korzystnie jest przygotować ciasto dwa dni wcześniej,odłożyć w chłodne miejsce, tak ażeby smaki wymieszały się ze sobą a ciasta nasiąkły masami i zmiękły.

Smacznego :):)